Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) lansează un apel la o mai mare cooperare globală în cadrul eforturilor de dezvoltare a unui vaccin împotriva COVID-19, avertizând împotriva ‘naţionalismelor’ în acest domeniu, potrivit DPA, citat de Agerpres.ro
”Economia mondială nu se va putea restabili într-un mod sustenabil decât dacă noul coronavirus este învins peste tot în lume, deci este în interesul naţional al ţărilor să coopereze’, a subliniat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o declaraţie făcută joi seara la sediul organizaţiei din Geneva.
”Cererea excesivă şi competiţia pentru dotarea cu acest preparat generează deja un naţionalism al vaccinurilor şi un risc de umflare a preţurilor’, a avertizat directorul OMS. Este un tip de disfuncţionalitate a pieţei pe care numai solidaritatea globală, investiţiile şi angajamentul în sectorul public îl pot rezolva”, a spus Tedros Ghebreyesus.
Nouă dintre vaccinurile testate clinic în lume vor fi disponibile pentru ţări printr-un fond creat în cadrul a ceea ce OMS a numit ’ACT (Access to COVID-19 Tools) Accelerator’.
Dar acest fond ar mai avea nevoie de încă 31,3 miliarde de dolari, potrivit OMS.
În iunie, fondul a avertizat deja guvernele, fundaţiile şi sectorul privat că comunitatea internaţională s-a angajat doar cu o mică parte din banii necesari.
Pe lângă vaccinuri, fondul respectiv a fost constituit de asemenea pentru a ajuta în cercetarea şi producerea de teste şi medicamente împotriva COVID-19.
Noi cercetări dezvăluie ce simptome COVID-19 sunt susceptibile să vină pe primul loc pentru cei care contractă boala.
Un studiu realizat de Universitatea din sudul Californiei și publicat în Frontiers in Public Health spune că febra este cel mai probabil primul simptom, urmat de o tuse și apoi dureri musculare.
Următoarele simptome cel mai probabil să apară sunt greața și / sau vărsăturile și diareea, potrivit The Telegraph.